Uncategorized

Byggbodar och människor

Jag ser bara byggbodar nu. Det är nämligen så att jag går förbi bygget vid Slussen varje dag på väg till jobbet. Ja, inte nog med det förresten. Eftersom jag arbetar i området, med utsikt mot byggnationerna, så tvingas jag se dem även under arbetstid. Saken är den att det ju har pågått under så lång tid. Det har stått byggbodar i den där delen av Stockholm under flera år nu. Sannolikt är det dessutom flera år kvar till bygget är klart. Byggbodarna kommer att vara kvar.

En dag när jag satt på jobbet började jag fundera över vilka de var. Inte byggbodarna alltså, utan de som arbetade med bygget och som nyttjade bodarna. Det blev lite av en sport som jag först underhölls av och som jag sedan hade svårt att släppa. Jag introducerade tankeexperimentet för några kollegor. Vilka höll till i dessa byggbodar? Spekulationerna gick varma och vi kunde dagligen se mängder av byggarbetare träda in och ut ur byggbodarna.

  • ”Vad tror ni om honom då? Hur många barn? 3 st?”
  • ”Vilken byggbod pratar du om nu? Jaha, den, ja minst tre barn. Jag skulle snarare tippa på fem.”

Sådär kunde diskussionerna låta när vi överblickade nämnda byggbodar. Det var oerhört roligt och ibland undrar jag hur vi kunde få behålla jobbet. Det var trots allt en professionell arbetsplats. Allt vi gjorde, under timmar i ända, var att titta på byggbodar och spekulera om dem.

Vi pratade också om hur det kunde vara att arbeta i sådana där byggbodar. Var det roligt? Var det mysigt? Skulle det kunna kännas trångt? Jag menar, inte för att personalen tillbringade hela dagarna där direkt. De var ju snarare där inne när de behövde gå på toaletten och/eller äta lunch. Sedan var det full fart med en massa olika arbetsuppgifter som de skulle ägna sig åt. Byggbodarna fick vänta, precis som Slussen och vi som sett fram emot en ny och fräsch del av stan.

Är det någon av er som jobbat i eller besökt byggbodar? Kanske är det flera byggarbetare med erfarenhet av byggbodar som läser min blogg. Jag har ju trots allt ganska dålig koll. I största allmänhet förstås, men även när det gäller min målgrupp.

Hör av er i kommentarsfältet och gör mig smartare, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *