Uncategorized

Sjöns marknadsundersökning

Ankan hade länge tänkt att han skulle göra något. Det var han som hade bott längst tid vid den lilla sjön. Han fanns där långt innan det ens fanns näckrosor, innan familjen Gädda kommit tid och definitivt före herr och fru and – vilket han verkligen ville att alla skulle veta. Problemet var att han inte riktigt kunde avgöra vad exakt det var han ville ta sig an. Han ville visa att han tog hand om alla där, att han var något slags överhuvud. Det landade i att han skulle göra en marknadsundersökning. En mindre lyckad sådan.

  • ”Jaha, goddagens och goddagens” sa Ankan när familjen Regnbågslax simmade förbi i sitt vanliga söndagstempo. ”Nu blir det marknadsundersökning ska ni veta, kära vänner. Jo då, det är dags nu. Jag har länge tänkt att jag skulle göra någonting och jag landade i det. Marknadsundersökningar säger trots allt ganska mycket om…”

Han hann inte komma längre innan de fyra fiskarna simmat förbi honom utan att visa något som helst intresse. Ankan visste förvisso att det var en svår nöt att knäcka. Den där fiskfamiljen hade alltid varit lite annorlunda. Att få dem att göra en marknadsundersökning var nog lika svårt som för honom själv att hålla andan under vattnet. Nej, han fick gå vidare. 

Gäddorna tycktes befinna sig längre ner på botten av sjön denna dag för de syntes inte till någonstans. Han tänkte att man minsann kunde se när de var omkring eftersom det innebar att andra, mindre fiskar avlägsnade sig illa kvickt. Sjön var full med småfisk denna dag så marknadsundersökningen skulle inte gälla gäddorna idag – det var ett som var säkert.

Han såg ut över sjön för att se om det fanns några fler lyckligt lottade som skulle få genomföra hans marknadsundersökning. De enda han fick syn på var makarna And som pickade i sig något på sjöns östra strand. Han ogillade det, men tog sig ändå dit för att berätta om sin marknadsundersökning.

  • ”Strålande tider, härliga tider. Hur står det till med makarna idag tro?”

Gensvaret lös med sin frånvaro. Det var nästan som att de inte förstod vad han sa. Kunde de ha hört om marknadsundersökningen redan? Var det därför som de var så dryga mot honom. Han gav sig inte utan gick närmare. ”Ursäkta, fru And.. Jag har en marknadsundersökning och jag..”

Nu var han bara 20 cm ifrån sin sjögranne då hon fick ett fnatt och började bita efter honom. Maken hennes hakade på. Han undrade vad det var som hade hänt. Han ville ju bara visa upp sin marknadsundersökning.

Det var då han kom på hur det låg till: Han var det enda djuret som bodde vid sjön som kunde förstå vad en marknadsundersökning var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *